piatok 9. marca 2012

Kokosová torta


K Janke som prišla presne v deň jej narodenín   (  http://jarmila-modryencian.blogspot.com/2012/03/132012-vysoka-pri-morave.html   ).  Chystala sa upiecť tortu, ale Paľko bol v nemocnici, tak pečenie odložila na neskôr, keď bude doma aj on. V sobotu sa mal už vrátiť, tak v piatok  som jej navrhla, že ja  večer upečiem korpus, ona nech uloží Mišku spať,  a v sobotu tortu naplníme. Večer potom oslávime jej narodeniny.
Lenže človek mieni a .............
V sobotu zavčasu ráno Janku odviezli  do pôrodnice a mne ostal upečený korpus. Nemala som chuť tortu dokončiť, veď to bola torta k Jankiným narodeninám, tak som upečený korpus dala
do mraziaka s tým, že to dokončím až keď sa Janka s Adelkou budú mať vrátiť domov.
V stredu som teda urobila plnku a tortu som dokončila.

Suroviny na tortu
6 vajec
180 g práškového cukru
6 lyžíc studenej vody
100 g polohrubej múky
100 g kokosovej múčky
1/2 balíčka prášku do pečiva

Bielka vyšľaháme so studenou vodou na tuhý sneh. Počas šľahania pridáme žĺtka a cukor a spolu dobre prešľaháme. Nakoniec zašľaháme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kokosovú múčku.
Cesto rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy o priemere 24 cm. Piekla som asi 10 minút pri 175 st.C a potom ešte 80 minút na 150 st. C.

Príprava plnky:
4 dl mlieka
4 PL polohrubej múky
250 g masla
200 g práškového cukru
2 PL rumu
150 g kokosovej múčky

Vo vlažnom mlieku rozmiešame múku a za stáleho miešnia uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame
s práškovým cukrom, vmiešame ho do vychladnutej kaše, potom postupne prídáme rum a asi 3 PL kokosovej múčky.

Pred plnením som korpus rozkrojila na tri časti, natrela krémom a spojla. Povrch torty som tiež potrela krémom, posypala kokosom a nakoniec trochu ozdobila čokoládovou polevou.