Zemiaky mám veľmi rada, pripravené na akýkoľvek spôsob. Dokázala by som ich jesť denne. Tohto roku
sa nám ich našťastie urodilo dosť. A samozrejme sú chutnejšie, ako tie, ktoré si kúpime v ktoromkoľvek obchode.
Doteraz som si ako lahôdku robievala francúzske zemiaky, ale s tými je dosť roboty.
Aj cvikle sa nám urodilo dosť, väčšie som si zavarila, no s menšími sa mi nechcelo zabávať, tak som si povedala, že tie menšie využijem inak. Budem si z nich robiť pomazánku, odšťavovať spolu s mrkvou, pridávať do boršču, prípadne použijem do nejakého jedla.
A niekde v mojich receptoch som objavila tieto zapekané zemiaky.
Na zemiaky zapekané so zeleninou potrebujeme:
Očistené zemiaky, cviklu, mrkvu, cibuľu, cesnak, potom ešte soľ, pamajorán-oregano a sladkú smotanu.
Zeleninu si nakrájam - zemiaky na hrubšie, cviklu a mrkvu na tenšie kolieska. Cibuľu nakrájam na pásiky
a cesnak na drobné kúsky.
Do zapekacej misy nalejem asi 1 dl vody, dám vrstvu nakrájaných zemiakov, na to nakrájanú cviklu, mrkvu, cibuľu, cesnak, posolím a posypem oreganom (môže sa posypať aj čiernym mletým korením - ja ale korenie nedávam, mám rada chuť zemiakov a zeleniny a korenie mi tú chuť "potlačí" ).
Na vrch dám ešte vrstvu zemiakov, no nemusia celkom zakryť vrstvu zeleniny. Polejem to trochou smotany na varenie, môže byť s nižším obsahom tuku, ešte posolím,
zakryjem a pečiem pri 180 - 200 st. C asi pol hodiny. Po pol hodine dám na zemiaky 2 - 3 tenké plátky masla a ešte chvíľu pečiem nezakryté.
No čo, nemáte na ne chuť?
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára