utorok 7. januára 2014

Chlieb pšenično-ražný ....

... najlepší, ako sa mi kedy podarilo upiecť.


Pred pár rokmi som si kúpila pekáreň na chlieb. Bola som ňou nadšená, no už pár mesiacov som v nej nepiekla. Nie, že by mi chlieb upečený v nej nechutil, no začala trochu štrajkovať. Metličky sa pri miesení cesta vysúvajú, tak pekáreň musím zastaviť, metličky zasunúť a pekáreň znovu spustíť. A prestalo ma to baviť. Zo začiatku som chlieb pekávala hlavne v noci, večer som si pripravila suroviny na chlieb a naprogramovala som pekáreň, aby som ráno mala čerstvo upečený chlieb. No teraz, keď sa metličky vysúvajú, chlieb v noci piecť už nemôžem.

A natrafila som na kváskové chleby. Už som ich niekoľko upiekla, no ten, čo sme jedli dnes, tak ten nemá chybu.

Doteraz som si zarábala kvások zvlášť na každý chlieb. No na Vianoce mi Janka priniesla svoj kvások, ktorý som si už len dokrmovala a upiekla som už pár chlebov a dalamánok.
Včera mi mailom poslala recept na chlieb, ktorý pečie ona. A vydaril sa aj mne.

Suroviny a postup:
večer pred pečením si dokŕmime  20 g ražného kvásku múkou a vodou -
400 g celozrnnej ražnej  múky
332 g vody

Nechala som  cez noc v zakrytej miske v kuchyni.

Ráno som si odvážila 730 g vykyskutého kvásku, a zvyšných 20 g som si odložila do pohára 
do chladničky na ďalší chlieb.

A do neho som pridala

600    g  pšeničnej hladkej chlebovej múky
348    g 
vody
  17    g  rasce
  18    g  soli
  12,5 g  droždia


Zo všetkého som si dobre vymiesila cesto. Múky je v recepte síce 600 g, no mne sa to zdalo dosť 
riedke a cesto sa lepilo, tak som pridala ešte asi 4 lyžice múky.
Nechala som to v miske kysnúť asi jednu hodinu, potom som si vytvaroval bochník a dala som ho 
na papier na plech, v ktorom som chlieb aj piekla. Nechala som to zakryté ešte hodinu kysnúť. 
Rúru som si vyhriala na 240 st. C. Do chleba som urobila zárezy, aby nepraskol, postriekala som ho dobre vodou a zakrytý som ho dala do rúry na 15 minút. 
Teplotu som po 15 minútach znížila  na 180 st.C, chlieb som odokryla a znovu postriekala vodou a nechala som ho piecť odokrytý ešte 45 minút.





10 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Ajka, je to fakt najlepší chlieb, aký som kedy jedla. Nevedeli sme sa dočkať, kým vychladne.

      Odstrániť
  2. Chlebík je ozaj krásny len nejako nechápem príprave toho kvásku...:) Mohla by si to prosím vysvetliť, ešte som sa s tým nestretla, je to nejaká špeciálna príprava kvásku? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, postup na výrobu kvásku mám tu : http://pecenievarenie.blogspot.sk/2013/06/kvaskovy-chlieb.html . Na prvé chleby som minula vždy všetok kvások, ktorý som si vyrobila, no posledne si odoberiem asi 50 g kvásku, ktorý si odložím v pohári do chladničky a večer pred pečením si kvások z chladničky vyberiem, "prikŕmim ho" to znamená, že primiešam vodu a múku (množstvo podľa receptu) a nechám do rána vykysnúť. Ráno potom postupujem podľa tohoto posledného receptu, odoberiem do chladničky zasa 50 g kvásku a k ostatnému primiešam všetky suroviny, nechám vykysnúť a upečiem.

      Odstrániť
    2. Jarmilka ďakujem za vysvetlenie, určite tvoje rady využijem aj recept.

      Odstrániť
    3. Daj potom vedieť, ako to dopadlo

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Ďakujem Andrejka. Tiež si myslím, že kváskový je naj...

      Odstrániť