Je to môj prvý kváskový chlieb upečený na štvrtý pokus.
Dlho som si pozerala recepty na kváskový chlieb. A stále som sa nevedela rozhodnúť. Pred tým, ako som
si kúpila domácu pekárničku, som chleby piekla v rúre. Nie nejako pravidelne, len občas. A už vtedy som natrafila na recept na kváskový chlieb. Vyrábanie kvásku sa mi ale zdalo veľmi komplikované, tak som
sa do toho nepúšťala. Potom, keď som si kúpila pekárničku, tak som na kváskový chlieb zabudla.
Väčšina receptov bola na pečenie tohoto chleba v rúre a nie v pekárni. Ale časom som si naň zasa spomenula.
Základ bol vyrobiť si kvások. Síce existuje akási kvásková mapa, kde pekárky chleba darujú kvások tomu, kto má oň záujem. Lenže aj ten najbližší kvások bol odo mňa dosť ďaleko. Na Slovensku to ešte nie je
tak rozšírené, ako napríklad v Čechách.
Potom som ale natrafila na 3-4 recepty na tento chlebík pečený v pekárni. Z jedného receptu som si zobrala výrobu kvásku a z ďalších množstvá surovín a postup.
No moje prvé pokusy upiecť kváskový chlieb v pekárni stroskotali.
Kvások sa mi síce vydaril na prvý krát. Do pekárne som dala kvások a všetky suroviny potrebné na pečenie. Niekde som sa dočítala, že do chleba s čerstvo zarobeným kváskom treba dať aj trochu droždia. Tak som pridala asi 1/8 kocky. Pekáreň som zapla na program Domáci a nastavila miesenie a kysnutie. Chlieb mi krásne nakysol, až som mala obavy, že pri pečení mi chlieb "vykypí" z pekárne. Po troch hodinách som chcela pekáreň zapnúť na pečenie, no ale dodnes neviem prečo, omylom som zapla pekáreň na klasické pečenie, čiže mi začala znovu miesiť už vykysnuté cesto. Samozrejme som ju hneď vypla, ale to už bolo neskoro. Cesto kleslo a už sa nedalo zachrániť. Chlieb som upiekla, ale bola to len ťažká upečená nevykysnutá hruda.
Druhý a tretí pokus bol s podobným výsledkom, hoci som si dala pozor pri zapnutí pekárne na pečenie.
Už som to chcela vzdať, ale povedala som si, že by to bol čert v tom, aby som aj ja neupiekla kváskový chlieb. Tentokrát som sa ale nespoľahla na pekáreň, ale chlieb som upiekla v elektrickej rúre.
A postupovala som takto:
Výroba kvásku:
Potrebujeme:
ražnú múku
vlažnú vodu
1.deň
V dvojlitrovom sklenenom pohári som zmiešala 70 g ražnej múky a 70 ml vlažnej vody (tieto množstvá boli
v recepte, no ja som pridala ešte trošku vody - asi 5 ml, lebo to bolo také husté, že sa to nedalo vôbec zmiešať na nejakú hladkú kašu. Zrejme to záleží aj od kvality múky.)
Pohár som zakryla potravinovou fóliou, obtočila som okolo pohára utierku a nechala na kuchynskom stole.
2. + 3. + 4. deň
Každý deň vždy zhruba po 24 hodinách som kvások premiešala, priliala som 70 ml vlažnej vody (množstvo som už dodržala) a 70 g ražnej múky. Vždy som najprv dobre rozmiešala v kvásku vodu a až potom som pridala a zamiešala múku. A znovu zakryla fóliou, zabalila do utierky a odložila.
5. deň
Kvások som už neprikŕmila a piekla som z neho chlieb.
Kváskový chlieb
200 g hladkej pšeničnej múky
200 g celozrnnej ražnej múky
200 g hladkej pšeničnej chlebovej múky
300 ml kvásku (toto množstvo je v recepte, no ja som dala všetok kvások)
300 ml vody
2 KL soli
2 KL rasce
Zo všetkého som vypracovala cesto a nechala som v miske zakryté potravinovou fóliou. Po dvoch hodinách som cesto opatrne preložila na papier na plech, nechala som ešte hodinu zakryté kysnúť a vložila do rúry.
Chlieb som piekla najprv 10-12 minút pri teplote 250 st.C a potom som teplotu znížila na 175 st.C a piekla som ešte asi 40 minút.
A tu je výsledok
Som veľmi rada, že som to nevzdala, lebo chlieb je veľmi dobrý. V nedeľu si zarobím ďalší kvások, no ten už nedám všetok do chleba, ale budem ho dokrmovať, alebo podľa potreby odkladať do chladničky.
Dlho som si pozerala recepty na kváskový chlieb. A stále som sa nevedela rozhodnúť. Pred tým, ako som
si kúpila domácu pekárničku, som chleby piekla v rúre. Nie nejako pravidelne, len občas. A už vtedy som natrafila na recept na kváskový chlieb. Vyrábanie kvásku sa mi ale zdalo veľmi komplikované, tak som
sa do toho nepúšťala. Potom, keď som si kúpila pekárničku, tak som na kváskový chlieb zabudla.
Väčšina receptov bola na pečenie tohoto chleba v rúre a nie v pekárni. Ale časom som si naň zasa spomenula.
Základ bol vyrobiť si kvások. Síce existuje akási kvásková mapa, kde pekárky chleba darujú kvások tomu, kto má oň záujem. Lenže aj ten najbližší kvások bol odo mňa dosť ďaleko. Na Slovensku to ešte nie je
tak rozšírené, ako napríklad v Čechách.
Potom som ale natrafila na 3-4 recepty na tento chlebík pečený v pekárni. Z jedného receptu som si zobrala výrobu kvásku a z ďalších množstvá surovín a postup.
No moje prvé pokusy upiecť kváskový chlieb v pekárni stroskotali.
Kvások sa mi síce vydaril na prvý krát. Do pekárne som dala kvások a všetky suroviny potrebné na pečenie. Niekde som sa dočítala, že do chleba s čerstvo zarobeným kváskom treba dať aj trochu droždia. Tak som pridala asi 1/8 kocky. Pekáreň som zapla na program Domáci a nastavila miesenie a kysnutie. Chlieb mi krásne nakysol, až som mala obavy, že pri pečení mi chlieb "vykypí" z pekárne. Po troch hodinách som chcela pekáreň zapnúť na pečenie, no ale dodnes neviem prečo, omylom som zapla pekáreň na klasické pečenie, čiže mi začala znovu miesiť už vykysnuté cesto. Samozrejme som ju hneď vypla, ale to už bolo neskoro. Cesto kleslo a už sa nedalo zachrániť. Chlieb som upiekla, ale bola to len ťažká upečená nevykysnutá hruda.
Druhý a tretí pokus bol s podobným výsledkom, hoci som si dala pozor pri zapnutí pekárne na pečenie.
Už som to chcela vzdať, ale povedala som si, že by to bol čert v tom, aby som aj ja neupiekla kváskový chlieb. Tentokrát som sa ale nespoľahla na pekáreň, ale chlieb som upiekla v elektrickej rúre.
A postupovala som takto:
Výroba kvásku:
Potrebujeme:
ražnú múku
vlažnú vodu
1.deň
V dvojlitrovom sklenenom pohári som zmiešala 70 g ražnej múky a 70 ml vlažnej vody (tieto množstvá boli
v recepte, no ja som pridala ešte trošku vody - asi 5 ml, lebo to bolo také husté, že sa to nedalo vôbec zmiešať na nejakú hladkú kašu. Zrejme to záleží aj od kvality múky.)
Pohár som zakryla potravinovou fóliou, obtočila som okolo pohára utierku a nechala na kuchynskom stole.
2. + 3. + 4. deň
Každý deň vždy zhruba po 24 hodinách som kvások premiešala, priliala som 70 ml vlažnej vody (množstvo som už dodržala) a 70 g ražnej múky. Vždy som najprv dobre rozmiešala v kvásku vodu a až potom som pridala a zamiešala múku. A znovu zakryla fóliou, zabalila do utierky a odložila.
5. deň
Kvások som už neprikŕmila a piekla som z neho chlieb.
Kváskový chlieb
200 g hladkej pšeničnej múky
200 g celozrnnej ražnej múky
200 g hladkej pšeničnej chlebovej múky
300 ml kvásku (toto množstvo je v recepte, no ja som dala všetok kvások)
300 ml vody
2 KL soli
2 KL rasce
Zo všetkého som vypracovala cesto a nechala som v miske zakryté potravinovou fóliou. Po dvoch hodinách som cesto opatrne preložila na papier na plech, nechala som ešte hodinu zakryté kysnúť a vložila do rúry.
Chlieb som piekla najprv 10-12 minút pri teplote 250 st.C a potom som teplotu znížila na 175 st.C a piekla som ešte asi 40 minút.
A tu je výsledok
Som veľmi rada, že som to nevzdala, lebo chlieb je veľmi dobrý. V nedeľu si zarobím ďalší kvások, no ten už nedám všetok do chleba, ale budem ho dokrmovať, alebo podľa potreby odkladať do chladničky.
Vyzerá dobre tento chlieb. Ja som tiež posadnutá kváskom, kváskovaním. Momentálne som však vo fáze nového sklamania, takže mám s ním pauzu po tom, ako mi "odišiel" asi 3-týždenný kvások. Už už som sa chystala z neho robiť taký celokváskový chlieb, bez kvasníc... prikrmený som ho mala v chladničke, 2 dni som ho akosi ignorovala a keď som ho raz ráno vzala do rúk, bola na ňom pleseň :-( Myslela som si dovtedy, že to kváskovanie mám už ako tak zmáknuté, ale figu! Je to celá veda ...
OdpovedaťOdstrániťTeraz skúšam inú metódu, pečenie so "starým cestom" a celkom je to fajn. Ale ku kváskovaniu sa vrátim :-)
Želám Vám ďalšie úspechy s kváskom a kváskovým pečením :-)
Ďakujem, Kristínka. Toto bol môj prvý kváskový. A už mám zarobený kvások na ďalší, lebo všetok som minula na chlieb. Teraz skúsim aj ja z neho odložiť a dokrmovať. Uvidím, ako to dopadne. O "starom ceste" som už čítala, ale nenašla som odvahu. Ale u Teba som sa nedozvedela, ako to s ním dopadlo.
OdstrániťMyslím, že celkom dobre :-) Robila som s ním asi 2 x chlieb (http://nasavareska.blogspot.sk/2013/05/nedelny-chlieb.html; http://nasavareska.blogspot.sk/2013/05/chlieb-z-hrnca.html) a poslednú ciabattu (http://nasavareska.blogspot.sk/2013/05/ciabatta-home-made.html)... mám ich na blogu. V sobotu som zase skúšala so starým cestom piecť žemle, ale nemala som čas na fotenie, tak som to na blog nedávala. Teraz ešte časť z neho čaká v chladničke na iné použitie. Takže ja som si tento spôsob prípravy cesta obľúbila :-)
OdpovedaťOdstrániťVeľmi pekne a zrozumiteľne si to popísala...to hádam zvládnem :)))
OdpovedaťOdstrániť