pondelok, 19. septembra 2011

Žiarske rezy

Asi pred tridsiatimi rokmi som si  v predajni  POLOTOVARY  občas kúpila zákusok Žiarsky rez. Veľmi mi chutil, bol orechový, s trochou čokolády,  nakrájaný na trojuholníčky.  Po čase predajňu zrušili a tento zákusok som potom už v žiadnej cukrárni nenašla.
Po rokoch v robote niekto "nacyklostyloval" a porozdával  asi 25 receptov na všelijaké dobroty.  Keď som si to prelistovala, tak som tam objavila aj recept na moje obľúbené a stratené  Žiarske rezy.  Niekoľko krát, keď sa blížil nejaký sviatok, vybrala som recept, aby som si pozrela, aké suroviny potrebujem, no keď som si prečítala postup, tak som ho vždy odložila s tým, že raz ho určite upečiem, no teraz ešte nie. Zdalo sa mi to dosť komplikované.
Keď sa vydávala Janka, tak som sa cukrárky,  ktorá nám mala piecť zákusky,  opýtala, či by neupiekla aj tento zákusok.  Nepoznala ho, ale povedala, že ak jej donesiem recept, tak upečie. Recept si prečítala, a súhlasila.
Prvý zákusok, čo som zjedla na svadbe, bol môj vysnívaný trojuholníček. No bola som veľmi sklamaná. Nie, že by bol zlý, ale nebola to tá chuť, ktorú som si roky predstavovala. Zato mi veľmi chutil iný rez. Keď sa ma Olina (tá, čo nám piekla na svadbu) opýtala, že ako mi chutil  Žiarsky rez,  tak som jej povedala, že iný mi chutil viac. Povedala som jej  ktorý, a ona na to, že na trojuholníčky krájali iný zákusok, že tento môj obľúbený sa im akosi žiadalo nakrájať len na rezy.   Takže predsa sa mi chuť nezmenila.
No a asi o mesiac som sa pustila do pečenia. Žiarske rezy som upiekla  a odvtedy som ich  piekla už niekoľko krát.  Stal sa našim naj  -  zákuskom.

A tu je recept: 
I.cesto: 10 žĺtkov, 25 dag práškového cukru, 2 polievkové lyžice vody, 20 dag hrubej múky, 5 dag kakaa,
1/2 balíka prášku do pečiva

vyšľaháme si žĺtka s práškovým cukrom a s vodou













zľahka zamiešame múku zmiešanú s práškom
do pečiva a kakaom











cesto rozdelíme na dve časti a pečieme dva tmavé pláty pri 220 st. C asi 7 minút.














II.cesto: 5 bielkov, 6 polievkových lyžíc práškového cukru, 5 žĺtkov, 8 zarovnaných polievkových lyžíc hrubej múky,  ¼ balíka prášku do pečiva


z bielkov vyšľaháme sneh, zašľaháme cukor a
po jednom žĺtka. Zľahka zamiešame múku s práškom do pečiva a upečieme 1 žltý plát pri teplote 200 st. C












Plnka:
2 dl mlieka, 30 dag kryštálového cukru, 2 balíky vanilkového cukru, 30 dag mletých orechov,         
37,5 dag masla. Lekvár, najlepšie ríbezľový



rozvaríme si mlieko s cukrom 







 







do vriaceho mlieka zamiešame orechy. Po vychladnutí dobre vymiešame s maslom.














Tmavý plát potrieme orechovou plnkou. Žltý plát potrieme lekvárom, preklopíme na plát potretý plnkou, zasa potrieme lekvárom. Na lekvár natrieme plnku a prikryjeme druhým tmavým plátom a mierne zaťažíme. Keď je zatuhnutý, natrieme zvyšok orechovej plnky, dobre posypeme mletými orechami a ozdobíme čokoládou



3 komentáre:

  1. Milá Jarka, zákusok som upiekla, síce som žasla , čo všetko sa do neho dáva, ale výsledok bol eňoňuňo. :) Nebolo počuť v Žiari to híkanie aký úspech mali Žiarske rezy??????

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Jarmila,koláčik si opísala pekne aj tie fotečky,len si zabudla na jednu maličkosť ktorá dodá tomuto koláčiku tú správnu chuť a to je,že každý plát pofŕkame mandľovou arómou,dobrú chuť.

    OdpovedaťOdstrániť