nedeľa, 1. apríla 2012

Cícerová polievka


Už niekoľko krát, keď som v obchode videla cícer, aj som balík chytila do rúk, ale nakoniec som ho vrátila
do police. Nevedela som, čo s ním.
Nedávno, keď som bola u Janky, tak varila cícerovú polievku. Veľmi mi chutila, tak som si cícer kúpila a uvarila som ju aj ja.
Oproti pôvodnému receptu - zavarené nakrájané paradajky som nahradila  čatní  a paradajkovým pretlakom.
Tento rok, ak nám paradajky na záhrade nechytí pleseň, ako po minulé dva roky, tak si z nich aj zavarím a
tie potom použijem do polievky.

Na polievku potrebujeme:
3-4 ks   celé olúpané strúčiky cesnaku
3 PL     olivového oleja
2-3 dl    pokrájaných zavarených paradajok aj so šťavou ( 3 dl čatné a paradajkový pretlak)
2 dl       suchého cíceru
1,5 ČL  sušeného rozdrveného rozmarínu,
             alebo malá vetvička čerstvého rozmarínu
             soľ
             čerstvo mleté čierne korenie
             mäsový vývar, alebo 1 kocka hovädzieho bujónu rozpustená v 3-4 dl vody


Cícer deň vopred zalejeme vodou a necháme cez noc napučať. Na druhý deň ho varíme asi 15 - 20 minút,
na posledných 5 minút pridáme aj soľ.
Do hrnca dáme olej a celý cesnak. Restujeme, kým cesnak trochu zhnedne a vyberieme ho. Na olej dáme rozmarín, zamiešame a pridáme paradajky (ja som dala  paradajkový pretlak a po chvíľke aj čatné). Dusila som asi 20 - 25 minút. Potom som pridala uvarený a scedený cícer. Asi 5 minút som za občasného miešania podusila. Nakoniec som pridala vývar (hovädzí bujón) a na slabom plameni som zakryté ešte 15 minút povarila.
Nakoniec som dosolila a dokorenila

3 komentáre:

  1. Já si taky říkám, že bych mohla cizrnu někdy vyzkoušet, protože všude vidím na to recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maťka, vyskúšaj, stojí to za to. Aspoň nám veľmi chutí.

      Odstrániť
  2. aj ja som si už kupila cicer,tak vyskušam.

    OdpovedaťOdstrániť