utorok, 27. augusta 2013

Nakladaný syr

Syr som začala nakladať pred dvoma - troma rokmi. Nie je s tým veľa roboty a keď pár dní postojí, potom je vhodný na rýchlu večeru s čerstvým chlebom, alebo pečivom.


 Na nakladaný syr som si pripravila :
soľ 
1/2  KL mletého čierneho korenia
3     KL mletej červenej papriky sladkej
1/2  KL mletej červenej papriky štipľavej
mletá  feferonka
bobkový list
bylinky podľa chuti, ja som dala rozmarín, šalviu
prelisovaný cesnak

bobkový list
celé čierne korenie a nové korenie
štvorfarebné celé korenie
cibuľa
olej

a pravdaže syry. Teraz som si pripravila Hermelín, michalovskú tehlu a kravský hrudkový syr.


Postup :
Všetky suroviny okrem bobkového listu, celého korenia, cibule, oleja a syrov si v hrnčeku zmiešame.
Bylinky som si rozdrvila v mažiari.


Pridáme toľko oleja, aby vznika redšia pasta, ktorou ponatierame syry. Tie nakrájame na kocky.

Na dno pohára dáme pár kúskov nakrájanej cibule a  celé korenie a nalejeme trocha oleja


a potom tam striedavo ukladáme ponatierané nakrájané syry, cibuľu, celé korenie, bobkové listy.


Zvyšnú pastu zalejeme olejom, dobre rozmiešame a nalejeme na syry, aby boli celé ponorené v ochutenom oleji.

Necháme pár dní postáť v chladničke (my sme zatiaľ vydržali čakať maximálne tri dni) a potom si upečieme alebo kúpime chlieb a pochutnávame si na  výbornom nakladanom syre.

 

6 komentárov:

  1. Achjo, to vypadá tak dobře! My zatím měli nakládanej sýr jenom jednou, ale byl fakt dobrej! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veru dobrý býva. Ale musím počkať aspoň do soboty, aby sa chute premiešali.

      Odstrániť
  2. Jarmilko, nakládaný sýr znám, kdysi jsme si ho s holkama daly po aerobiku a mě bylo druhý den dost nevolno, to ten olej, ale jinak chuťově je to výborné, ale spíš pro muže ke sklenici piva :-) Sýry jsou dost tučné a když ještě poleží v oleji, tak e to kalorická bomba. Ty to řešíš velmi dobře, krájíš na kousky a tak se nelze přecpat, ale když je to dobré, kdo má vydržet ??? :-) Jinak jsem prohlédla chleby, makovec, tiramisu, rohlíčky atd. - jsi šikulka. Pěkný nový měsíc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, Natty. Je to kalorická bomba. Ale vždy si na tanier naložím len pár kúskov a potom sa už len snažím nepridať si

      Odstrániť
  3. neviem preco...ale ja ked pokrajam hermelin...mne sa vzdy akoby roztopi za tie dni...iba on...nechapem to

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa rozteká encián. Preto dávam hermelín alebo camembert. Myslím, že som niekde počula, že čím čerstvejší, tak je pevnejší.

      Odstrániť