piatok, 17. januára 2014

Sedliacky chlieb s kváskom

Dnes som si pri pečení chleba trochu zaexperimentovala.
Doteraz som najčastejšie pekávala sedliacky chlieb pečený s droždím. Pekávala som ho buď v pekárni,
ale aj v rúre.
No a rozhodla som sa, že ho skúsim upiecť s kváskom, ale pre istotu som pridala aj trochu droždia. No nabudúce už droždie dávať nebudem.


Suroviny:

kvások + 150 ml vody a 150 g hladkej ražnej múky

300 g hladkej pšeničnej múky
300 g hladkej chlebovej pšeničnej múky
250 ml čierneho piva
100 ml vody
    2 PL olivového oleja
    2 ČL soli
    2 ČL rasce
    7 g droždia

Večer pred pečením som si vybrala z chladničky kvások. Bolo ho asi 50 g a primiešala som k nemu vodu a ražnú múku. Dobre som premiešala a nechala som zakryté v kuchyni do rána.
Ráno som odobrala 50 g z kvásku do pohára a zakryté som odložila do chladničky na ďalší chlieb.
K zvyšnému kvásku, bolo ho asi 300 g, som primiešala pivo, múky a všetky ostatné suroviny. Dobre som vymiesila a nechala som zakryté kysnúť. Asi po hodine som vytvarovala chlieb, a na papieri zakryté na plechu, na ktorom som ho neskôr piekla,  som nechala kysnút ďalšiu hodinu. Potom som chlieb z vrchu narezala, dobre postriekala vodou a zakryté som piekla 15 minút v rúre pri 250 st C. Po 15 minutách som chlieb odokryla, a znovu postriekala vodou, teplotu rúry som znížila na 180 st. C a piekla som už
odokryté 45 minút.

S výsledkom môjho experimuntu som bola veľmi spokojná. Chlieb nám veľmi chutil s domácou Lučinou.


3 komentáre:

  1. Jarka, veru aj tento chlebík sa ti vydaril...ja sa stále bojím pustiť do pečenia chlebíkov, jedine v pekárničke keď upečiem z nejakej zmesy...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Evka. A nemáš sa čoho báť, určite vyskúšaj. Ja som zo zmesy ešte nepiekla, vždy si namiešam podľa chuti naše obľúbené chleby.

      Odstrániť
  2. Tak tento chlebík vyzerá úžasne. Ja som piekla domáci chlieb už hodne dávno a bol výborný. Ďakujem za tento receptík. Teším sa, až ho vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť