sobota 9. decembra 2017

Celozrnný chlieb s kváskom

Po dlhom čase som zase začala piecť chlieb. Najprv som si musela urobiť kvások, lebo od jari som chlieb nepiekla a preto som nemala ani kvások. Keď už bol dobre vykŕmený, tak som mohla piecť.


Večer pred pečením som si urobila rozkvas -
30 g ražného kvásku + 100 ml vlažnej vody a 85 g hladkej ražnej múky.

Ráno som z kvásku odobrala cca 30 g, ktorý som si odložila do pohárika do chladničky na ďalšie pečenie.

K zvyšnému kvásku som pridala
200 ml vody
200 g hladkej múky pšeničnej
100 g  celozrnnej pšeničnej múky hladkej
100 g pšeničnej múky chlebovej tmavej
2 PL oleja
1 ČL sladenky alebo cukru
2 ČL soli
1/2 ČL citrónovej šťavy
18 g čerstvého droždia

Zo všetkých surovín som si vypracovala cesto, ktoré som nechala asi hodinu vykysnúť v miske .

 

Potom som vytvarovala chlieb a na papieri zakryté na plechu, na ktorom som ho neskôr piekla,  som nechala kysnúť ešte asi 20 minút. Zapla som rúru a na chlebe som urobila 3 - 4 zárezy ostrým nožom. Tesne pred pečením som chlieb potrela vlažným mliekom a posypala ho ľanovými a sézamovými semiačkami. 


Najprv som ho piekla zakrytý 15 minút pri 250 st C. Po 15 minutách som teplotu rúry znížila na 180 st. C a piekla som už odokryté 50 minút.

5 komentárov:

  1. Krásny ho máš, Jarka ;-) Tiež som už strašne dávno nepiekla chlieb. Ale kvások mám stále, no neviem sa po tom dlhom čase dokopať k pečeniu. Ale chcem, len sa musím rozkývať :-D snáď sa mi podarí tiež pekný... Maj sa fajn, pekný deň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Parádny chlebík...aj ja som začala kváskovať, vyskúšam rada recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naprosto skvělý recept, děkuji! Pokud mohu doporučit taky chutný banánový chléb, zkuste https://zdraverecepty.cz/recepty/bananovy-chleb-bez-cukru/ :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že chutí. Banánový vyskúšam

      Odstrániť