štvrtok, 24. novembra 2011

Jednoduché, ale dobré zemiaky zapečené so zeleninou

Zemiaky mám veľmi rada, pripravené na akýkoľvek spôsob. Dokázala by som ich jesť denne. Tohto roku
sa nám ich našťastie urodilo dosť. A samozrejme sú chutnejšie, ako tie, ktoré si kúpime v ktoromkoľvek obchode.
Doteraz som si ako lahôdku robievala francúzske zemiaky, ale s tými je dosť roboty.
Aj cvikle sa nám urodilo dosť, väčšie som si zavarila, no s menšími sa mi nechcelo zabávať, tak som si povedala, že tie menšie využijem inak. Budem si z nich robiť pomazánku, odšťavovať spolu s mrkvou, pridávať do boršču, prípadne použijem do nejakého jedla.
A niekde v mojich receptoch som objavila tieto zapekané zemiaky.

Na zemiaky zapekané so zeleninou potrebujeme:
Očistené zemiaky, cviklu, mrkvu, cibuľu, cesnak, potom ešte soľ, pamajorán-oregano a sladkú smotanu.


Zeleninu si nakrájam - zemiaky na hrubšie, cviklu a mrkvu na tenšie kolieska. Cibuľu nakrájam na pásiky
a cesnak na drobné kúsky.
Do zapekacej misy nalejem asi 1 dl vody, dám vrstvu nakrájaných zemiakov, na to nakrájanú cviklu, mrkvu, cibuľu, cesnak, posolím a posypem oreganom (môže sa posypať aj čiernym mletým korením - ja ale korenie nedávam, mám rada chuť zemiakov a zeleniny a korenie mi tú chuť  "potlačí" ).


Na vrch dám ešte vrstvu zemiakov, no nemusia celkom zakryť vrstvu zeleniny. Polejem to trochou smotany na varenie, môže byť s nižším obsahom tuku, ešte posolím,


zakryjem a pečiem pri 180 - 200 st. C asi pol hodiny. Po pol hodine dám na zemiaky 2 - 3 tenké plátky masla a ešte chvíľu pečiem nezakryté.


No čo, nemáte na ne chuť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára