pondelok, 18. marca 2013

Domáci nátierkový syr - LUČINA

Nie je to môj nápad, ale recept na tento nátierkový syr som  objavila na internete .


Keďže to bolo už dávnejšie, tak si len matne pamätám z akého množstvo  jogurtu a smotany bol nátierkový syr zmiešaný.
Je to najjednoduchší recept, podľa ktorého som niekedy niečo robila.


Potrebujeme:
3 biele jogurty (ja som dala naše obľúbené lovčické  - spolu 450 ml)
1 kyslá smotana 200 ml
trochu soli
a to je všetko

Pripravila som si misu a sitko, ktoré som vystlala plátnom. Do neho som vyliala dobre rozmiešaný jogurt
so smotanou a soľou. Misku som zakryla a vložila do chladničky.
Do druhého dňa z jogurta a smotany stiekla do misky srvátka



a v sitku ostal syr.

Srvátka sa dá buď vypiť, alebo použiť do varenia, prípadne do kysnutého cesta.
Syr si môžeme dochutiť pažítkou, jarnou cibuľkou, cesnakom, prípadne použiť do nátierok.


Potom už len natrieme na chlieb alebo pečivo -  a mňam.
"Nemusíte povedať mňam, ale mne to bez toho nejde"


6 komentárov:

  1. hmmm, budu taky muset vyzkoušet:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, vyskúšaj. Ja sa ešte chystám urobiť nátierku na sladko, miesto kyslej smotany sladkú a trocha tvarohu. Vraj sa to dá použiť pri zákuskoch, napr. TIRAMISU, miesto mascarpone

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. môžem potvrdiť,mám vyskúšané...a plnka je na nerozoznanie od mascarpone.

      Odstrániť
    2. v nedeľu vyskúšam, urobím rýchly zákusok

      Odstrániť
  3. Tiež som sa na túto Lučinu chystala, ale zakaždým som jogurt použila inak a povedala som si, že novinku skúsim inokedy :-) No keď vidím tvoju Lučinu natretú na bagete,narobila si mi také chute, že už predsa vyskúšam, mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kristínka, robila som aj s kyslou smotanou aj so sladkou. Viac nám chutí tá sladká s jogurtom a trochou soli. Vyskúšaj, stojí to za to. A dala som aj trochu tvarohu, ale treba dať ten úplne jemný nie hrudkový

      Odstrániť