streda, 27. marca 2013

TIRAMISU - ( z domáceho "mascarpone")

Rozhodla som sa skúsiť urobiť nátierkový syr "na sladko" a použiť ho na Tiramisu.


Viem, že receptov na Tiramisu je na internete niekoľko, no chcela som to vyskúšať s krémom, ktorý si urobím sama.
Minule som syr robila vlastne ako nátierku na chlieb - s kyslou smotanou a soľou. Teraz som trošku zmenila suroviny:

300 ml bieleho jogurtu
  50 ml šľahačkovej smotany
150   g jemného tvarohu

Všetky suroviny som dobre rozmiešala. Do tvarohu som zamiešala postupne jogurty a nakoniec aj smotanu,
a vyliala som to do sitka, ktoré som vystlala plátnom. Sitko som podložila miskou a vložila som ju na 24 hodín do chladničky.

Na druhý deň som si pripravila:

silnú presso kávu
2 vajíčka
2 PL cukru
cukrárenské piškóty
rum
kakao

Najprv som si urobila silnú kávu a kým mi trochu chladla, tak som si vyšľahala bielka s cukrom, zašľahala som do nich žĺtka a zmiešala som do toho zľahka moje  "domáce mascarpone".
Do hranatej formy som vložila potravinovú fóliu (aby som z nej  mohla hotové Tiramisu  bez problémov vybrať).
Do kávy som naliala trocha rumu. V nej som potom namáčala piškóty a ukladala som ich na dno formy. Na to som rozotrela polovicu mascarpone, uložila som druhú vrstvu v káve namočených piškót a na ne som rozotrela zvyšok krému. Celé som to posypala cez sitko kakaom a vložila som na noc do chladničky.
Po zatuhnutí som Tiramisu bez problémov vytiahla pomocou fólie z formy.


Keď som skúšala samotný krém, myslela som, že som ho mohla viac osladiť, mala som obavy, že Tiramisu bude málo sladké, no nakoniec to stačilo.

2 komentáre:

  1. Hm, zaujímavý postup na krém, s tvarohom...bežne si vyrábam krém na tiramisu tak, že dám prekvapkať jogurt cez gázu na sitko, prípadne primiešam kyslú alebo šľahačkovú smotanu. S tvarohom som ešte neskúšala...podobá sa tento krém chuťou viac na pravé mascarpone?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Saltyna, neviem, či sa to viac podobá na pravé mascarpone, ale chutí nám to. Robievam aj tak ako Ty - jogurt so smotanou http://pecenievarenie.blogspot.sk/search/label/n%C3%A1tierky, ale to používam ako nátierku na chlieb.

      Odstrániť